preloader
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wat wil je bereiken? wat zou voor jou de ideale situatie zijn in je werk, privé?

Je doel voor ogen houden en zo concreet mogelijk maken is een enorme hulpkracht om in actie te komen en te blijven.

Ik heb de kracht hiervan zelf ontdekt rond mijn 20ste.
Want wat veel mensen niet weten, is dat ik als tiener (vooral tussen 15 en 18 jaar) enorm te kampen had met inspanningsastma. Een trap opstappen, lange wandelingen maken (zeker in vochtig weer), lopen, waren als het ware triggers voor mijn longen (benauwd, kortademig, piependende ademhaling)

Maar rond mijn 20ste was ik het beu van geen conditie te hebben. Ik voelde me letterlijk loom.

Toen is er bij mij op dat vlak een grote mindshift gebeurd.

In plaats van me te focussen op mijn gebreken, hield ik een haalbaar doel voor ogen: meer conditie en dat door binnen de X maanden 5 km te lopen op een loopband. Waarom een loopband? Dat is vlak en je kan een constante snelheid aanhouden.

Op dat moment was ik niet bezig met obstakels die op mijn pad konden komen en die zijn er zeker geweest. En als er een obstakel was, hield ik weer mijn doel voor ogen.

Ik was zo gedreven in het willen bereiken van mijn doel, dat dit mij heeft doen doorzetten, volharden ook al was het in begin afzien. Tegelijk heeft het me geleerd om ook echt te luisteren naar mijn lichaam en de lichamelijke obstakels als signalen te (h)erkennen.
En zo heb ik het gehaald. Dus vandaag ben ik heel trots als ik 8 à 10 km loop in de Vlaamse Ardennen. Want dit is een weg geweest met vallen en opstaan. Wel steeds met mijn doel voor ogen.

Had ik bij aanvang enkel focus gehad voor mijn obstakels, dan had ik het al opgegeven voor ik begonnen was.

Dus focus op je doel want

  •  je doel voor ogen houden helpt om gemotiveerd te blijven, om te volharden, om acties te nemen, om door je angst te gaan. Waar doe je het voor? en wie zal je zijn als dit bereikt is?
  • begin met kleine stappen/acties, net uit je comfortzone. Dus voldoende uitdagend en prikkelend, tegelijk voldoende veilig en haalbaar voor je. Elk succesje/overwinning hierbij mag gevierd worden 🙂
  • wees consistent. Dus haalbare acties regelmatig herhalen zodat het een gewoonte wordt.
  • eens het goed gaat, leg de lat dan weer wat hoger. Dat extraatje kost in verhouding veel minder energie en tegelijk zorgt het voor een ferme energiebom als je het bereikt hebt.

Geniet en deel je successen met anderen. Het kan ook hen inspireren.