preloader
tips blog werkgeluk stress
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
tips blog werkgeluk stress
 ᴛɪᴘ 2 ᴠᴏᴏʀ ᴍᴇᴇʀ ᴡᴇʀᴋɢᴇʟᴜᴋ… 
 
Bijna iedereen herkent, denk ik, het volgende:
Je bent op je werk vanalles aan het doen en tegen het eind van de dag lijkt het alsof je niets bereikt hebt, of je to-do lijst is amper afgerond. Of ‘brandjes blussen’ en  thuiskomen met een onvoldaan gevoel.
 
Op zo een moment dat je je overweldigd voelt door de taken die je nog te doen hebt, het moment dat je die onrust voelt, nodig ik je uit om juist het tegenovergestelde te doen….. 
 
𝙳𝚞𝚜 𝚖𝚒𝚓𝚗 𝚝𝚒𝚙 𝚟𝚘𝚘𝚛 𝚟𝚊𝚗𝚍𝚊𝚊𝚐 𝚒𝚜..𝚟𝚎𝚛𝚊𝚗𝚍𝚎𝚛 𝚓𝚎 𝚟𝚘𝚘𝚛𝚛𝚊𝚗𝚐𝚜𝚛𝚎𝚐𝚎𝚕
 
⚖️Aan wat geef je gewoonlijk voorrang en wat wordt daardoor op de tweede plaats gezet. Maak daarin een switch.
 
Ik splits de tip nog op in mini-tipjes …ja, een beetje overvloed vandaag. Dat mag. 🌞
 
🔎𝙒𝙚 𝙨𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙣 𝙢𝙚𝙩 𝙢𝙞𝙣𝙞𝙩𝙞𝙥 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙜𝙚𝙣𝙙 – 𝙣𝙞𝙚𝙩 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙜𝙚𝙣𝙙:
Op zo een moment, waar een veelheid aan taken op ons afkomt, hebben we de neiging om alles snel te doen (ja, het moet vooruitgaan).
Dan is de uitnodiging om net naar vertraging en diepgang te gaan. Welke taken zijn écht prioritair? Stel jezelf de vraag: hoe dringend is deze taak echt? Moet ik dit NU doen? Je zal merken dat je een aantal taken hierdoor kan verschuiven naar de volgende dag. En zo kan je de echt dringende taken met meer aandacht doen. Focus je op korte écht dringende én belangrijke taken.
 
🗒𝙏𝙬𝙚𝙚𝙙𝙚 𝙢𝙞𝙣𝙞𝙩𝙞𝙥: 𝙙𝙤𝙚𝙣 – 𝙜𝙚𝙙𝙖𝙖𝙣:
Heel vaak ligt je focus op alle taken die je nog moet doen. Je ziet enkel datgene wat nog allemaal moet afgevinkt worden, moet gerealiseerd worden, ….
Lijst eens op wat je wel al gedaan hebt. Dat is meer dan je afgevinkte to do’s..
Dat zijn net die taken die evident lijken of ongepland waren bv. mail naar XXX om te melden dat er een probleem is met de printer, een collega uit de nood geholpen met iets, … Die lijst heeft vaak ook impact gehad, en tijd ingenomen.
Bekijk je lijst van realisaties eens goed. Voor je brein is dit een ‘dopamine-shotje’.
 
🔋𝘿𝙚𝙧𝙙𝙚 𝙢𝙞𝙣𝙞𝙩𝙞𝙥: 𝙚𝙣𝙚𝙧𝙜𝙞𝙚- 𝙚𝙣 𝙚𝙣𝙚𝙧𝙜𝙞𝙚+:
Meestal voel je zo de energie uit je wegstromen en heb je de neiging om met neergeslagen schouders, misschien wat ineengezakt te lopen/zitten en- wees eerlijk- niet meteen met een lachend gezicht.
Op dat moment is het een uitnodiging om voorrang te geven aan het tegenovergestelde. Zoek een plaats waar je al rechtstaand je werk kan doen.
Ikzelf doe heel veel rechtstaand de administratieve taken die voor mij eerder saai zijn omdat dit me helpt om focus te houden.
Of neem een korte ‘beentjes-strekkenpauze’. Je zal merken dat de taken sneller gaan en dat je brein ‘scherper’ waarneemt, selecteert, …. Schouders recht en smile, weer een dopamineshotje voor je brein.
 
🩹𝘼𝙡𝙨 𝙫𝙞𝙚𝙧𝙙𝙚 𝙢𝙞𝙣𝙞𝙩𝙞𝙥 𝙩𝙤𝙛/𝙨𝙖𝙖𝙞:
Velen hebben de neiging om de saaie taken, waar je echt tegenop kijkt, uit te stellen. En als we dan bezig zijn met die leuke taken, denken we aan die saaie taak die nog komt. Gevolg: weg focus ook al ben je bezig met iets dat je normaal leuk vindt.
Dan is het een uitnodiging om juist die saaie taak als eerste te doen. Zo kan je nadien met 100% focus en meer energie die leuke taken doen.
 
ɴᴀᴛᴜᴜʀʟɪᴊᴋ ɢᴀᴀᴛ ᴊᴇ ᴡᴇʀᴋɢᴇʟᴜᴋ ᴏᴠᴇʀ ᴠᴇᴇʟ ᴍᴇᴇʀ ᴅᴀɴ ᴅᴇᴢᴇ ᴛɪᴘꜱ. Denk aan je drijfveren, je sterktes kunnen inzetten,…
 
😀𝐎𝐩 𝟖 𝐞𝐧 𝟏𝟓 𝐨𝐤𝐭𝐨𝐛𝐞𝐫 𝐠𝐞𝐞𝐟 𝐢𝐤 𝐝𝐚𝐚𝐫𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐬𝐭 𝐭𝐞 𝐎𝐮𝐝𝐞𝐧𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞.
𝐀𝐥𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨 𝐯𝐢𝐚: 𝐡𝐭𝐭𝐩𝐬://𝐰𝐰𝐰.𝐯𝐢𝐫𝐭𝐮𝐨𝐳𝐞𝐧.𝐛𝐞/𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞𝐧/𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩𝐬/