preloader
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wachten op Godot

Nooit eerder kampten zo veel werknemers met ernstige stress en burn-outklachten.
Een bevraging bij 1.500 werkende Vlamingen (door KU Leuven) toont aan dat meer dan één op de zes in de gevarenzone zit:
9,5 procent loopt risico op burn-out en 7,6 procent is meer dan waarschijnlijk opgebrand. (Bron: https://nieuws.kuleuven.be)

Meer en meer werkgevers nemen welzijn op een structurele manier op in hun beleid. Top. Maar er is meer nodig.

Dus tijd voor actie. En die actie begint ook bij jou als werknemer.
Hier alvast 5 tips die kunnen leiden tot minder stress op het werk. 

 

  1. Luister écht naar de signalen die je lichaam je geeft. Lichamelijke kwalen die regelmatig terugkomen, zeggen je meer dan je denkt. Regelmatig last van hoofdpijn? Maagpijn? Vermoeidheid? Keelpijn? Hoor wat jouw lichaam je wil zeggen en stel jezelf de vraag wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van deze steeds terugkerende of aanhoudende klachten? Waar zit je hoofd van vol? Wat ligt je al die hele tijd op de maag? Wat krijg je maar niet gezegd?
  2. Accepteer elk gevoel als even waardevol. Voel je je schuldig omdat je niet de gewenste resultaten bereikt op het werk, omdat je niet aan de verwachtingen voldoet? Voel je je miskent in datgene wat jij allemaal doet voor je collega’s, je leidinggevende? Ben je ontgoocheld in jezelf omdat je maar niet voor jezelf kan opkomen op het werk? Neem jouw gevoel serieus. Jouw oordeel erover maakt dat deze emotie geen ruimte krijgt om er te zijn wat kan leiden tot nog meer stress, meer maagpijn, hoofdpijn,….
  3. Ga niet meteen op zoek naar begrip bij anderen, maar naar wat jij echt nodig hebt. Welke wensen, verlangens schuilen er onder die gevoelens van schuld/kwaadheid/verdriet/ schaamte/… Schrijf je gedachten en gevoelens neer in een boekje, zet ze om in beeld via een tekening/muziek, ga in beweging en geef je hoofd meer zuurstof. Ontdek en noteer wat jij echt nodig hebt om je wel goed te voelen op het werk.
  4. Ga in overleg met mensen die jou kunnen helpen en leg concrete acties vast. Eens je meer zicht hebt op wat je echt nodig hebt, is de volgende stap contact opnemen met mensen die je kunnen helpen om hierin verdere stappen te ondernemen. Dit kan een vertrouwenspersoon zijn, je leidinggevende, een collega,…Bespreek met welke zorgen je zit en welke impact deze hebben op jou als werknemer. Ga in overleg over wat jou kan helpen. Wat kan die ander voor jou hierin betekenen? En wat kan jij zelf doen?
  5. Wacht niet langer op Godot. Geraak je er niet uit ? Krijg je het niet gezegd aan je leidinggevende? Voel je je dieper wegzakken in onzekerheid, onbegrip? Weet je niet meer wat je echt wil? Zit je vast in een rollercoaster van emoties en verwachtingen? Wacht niet tot je werkgever, leidinggevende of die ander het voor jou oplost. Neem zelf het roer in handen en gun jezelf een helpende hand, een luisterend oor.

 

Als loopbaanbegeleider ga ik samen met jou doorheen je onzekerheid, angst, twijfels op zoek naar wat jij nodig hebt om meer jezelf te zijn op het werk, om ook aan jouw welzijn aandacht te schenken, preventief. Via oefeningen ontdek je hoe het met je energieniveau gesteld is, krijg je inzicht in eigen gedrag en maak je ruimte vrij voor je eigenheid.

Wist je dat je als werknemer recht hebt op 7u individuele loopbaanbegeleiding op maat via loopbaancheques?
Ik vertel er graag meer over tijdens een gratis kennismakend gesprek.
Plan je gratis gesprek in via:

Aanvraag gratis loopbaanbegeleiding

 

Ben je bedrijfseigenaar of HR-professional en wil ook jij meer inzetten op preventie van burn-out/bore-out? Neem contact met me op en samen bespreken we de mogelijkheden.

En voor zij die net als ik houden van theater:
‘Wachten op Godot’ is zo een toneelstuk dat aan mij is blijven plakken :). Misschien heb je het ook al gezien? Of zelf gespeeld?  Zoek het gerust eens op en ga op ontdekking.

 

 

Wil je graag meer tips over deze of andere thema’s?
Schrijf je via deze link in op de nieuwsbrief

    Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

    verzenden