preloader
loopbaanbegeleiding Oudenaarde
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

De kracht van jouw compliment op de werkvloer

Enkele dagen geleden had ik een loopbaangesprek met Wannes. Hij noemt zichzelf “een pleaser, die voor iedereen goed wil doen.”  Zijn job uitoefenen voelt meer en meer aan als een echte opgave.

Tijdens ons gesprek blijkt dat hij veel makkelijker zijn grenzen kan stellen bij collega’s die hem oprecht waarderen voor wie hij is en die eens een compliment geven. Of zoals Wannes het zegt: “collega’s bij wie ik meer mezelf kan zijn”.
En dat is net één van de effecten van complimenten geven.

Veel mensen hebben moeite met het geven en ontvangen van complimenten. Vooral op de werkvloer lijkt dit een grote uitdaging.

We hebben een oordeel over onze rol als collega, werknemer, leidinggevende en alles wat we doen lijkt hierdoor evident.
Want ja “we moeten toch altijd ons best doen.
De werkgever verwacht toch dat we ons dagelijks voor 100% geven want daar worden we voor betaald, …”

Heel wat gedachtes en verwachtingen over de rol die we vervullen op het werk bepalen ons gedrag en maken dat we ons soms zo onwennig voelen bij het geven en ontvangen van complimenten.

Dus oprecht complimenten geven en ten volle kunnen ontvangen, vraagt in de eerste plaats inzicht in eigen (voor)oordelen en verwachtingen.

Stel jezelf even volgende vragen:
Wat maakt dat jij zo moeilijk of juist zo makkelijk een compliment kan geven?
Wat betekent het voor jou om een compliment te geven en te ontvangen?
Van wie verwacht je er te ontvangen?
Wanneer en bij wie lukt het jou vanzelf om complimenten te geven/te ontvangen? En wanneer/bij wie voelt het minder goed aan?

En zo komen we aan de volgende stap: doen.
En ja, tussen weten en doen ligt soms een kilometerslange hobbelige weg.

Dus hierbij alvast 3 tips die ik ook meegeef tijdens individuele loopbaancoaching:

  1. Accepteer je vooroordelen, eisen, emoties, verwachtingen die je hebt want deze hebben je gevormd tot de persoon die je vandaag bent. Deze zijn o.a. datgene wat jou zo uniek maakt.
  2. Vertrouw op je eerste impuls. Voel je dat je je appreciatie wilt uiten voor een collega, geef die impuls dan ook de ruimte om er te zijn. Breek dat niet meteen af met gedachtes zoals “ik doe dat anders nooit, dus die zal raar opkijken. Of nu past het niet want iedereen luistert mee, of hij weet wel dat hij dit goed kan…”.
  3. Je moet niet je best doen, gewoon doen is al heel veel. Dus zit niet minutenlang te kauwen op hoe en wanneer je jouw compliment het best geeft want dan zet je jezelf opnieuw blok. Doe het gewoon en ontdek welk effect dit teweeg brengt voor jou en de ander.

En zo komen we tot de laatste stap: geniet van het proces van complimenten geven en ontvangen. Want dat is het mooiste aan complimenten: ze zinderen nog lang na. Net zoals Wannes maakt het ruimte vrij om meer jezelf te kunnen zijn.  Het creëert waardering, verhoogt de motivatie en collegialiteit. Het zorgt ervoor dat werknemers meer vanuit hun kwaliteiten gaan werken. En zo kunnen we wel even doorgaan.

Kortom… De kracht van een compliment is veel diepgaander dan enkel een boost voor je zelfvertrouwen of om iemand op te peppen. Het is een gouden schouderklop dat ons allen diep kan raken.